Euro Trip, finally! RM 6, 400 for 17 days/ 5 countries!

DSC02521Phewww, baru balik from Eurotrip. Penat!

But, we enjoyed even ya tuhan banyak betul dugaan kat sana.

Ok let me cerita sikit pasal eurotrip 2016 ni. Lebih kurang 17 hari including masa dalam flight, and total damage for this trip is RM6,400 per pax for 5 countries selama 17 hari. RM 6,400 ni tak termasuk duit nak shopping n makanan kat sana.

Meh kita pecah into details;

  1. Tiket return Emirates KUL-AMS (transit Dubai) = RM 2,450 per pax
  2. Airbnb, Hotel, Hostel = RM 3,900/2pax = RM 1,950 per pax
  3. Regional train/bus + internal train/metro = RM 1,100 per pax
  4. Easy Jet Pisa to London = RM350 per pax
  5. Attraction = RM 900 per pax

Grand total exluding F&B + shopping = RM 6,400.

ATTRACTIONS SPOT

Attractions tu kami memang sanggup la spend, takkan sampai sana tak nak masuk mana2 tempat attraction berbayar kan, tapi macamana pun benda ni hak individual, it depends! So, kami tak masuk semua pon, just pilih mana kami minat je seperti dibawah ;

  1. Amsterdam : Keukenhof (Tulips)
  2. Belgium : Mini Europe
  3. Italy : Coloseum, Roman Forum and Palatine Hill tapi yang ini rezeki sebab FREE! kenapa? sebab setiap first sunday of the month, certain attraction spot memang free. so rajin rajin kan diri untuk mengoogle ye!
  4. London : Madame Tusssauds

REGIONAL TRAIN/BUS, INTERNAL TRAIN/METRO

Yang ini budget spent for transportation kat sana,

  1. Amsterdam to Brussel (2hrs) – Megabus
  2. Brussel to Paris (8hrs) – Eurolines. Kami ambil overnight bus so jimat 1 malam accomodation!
  3. Paris to Venice (8hrs) – Thello train. Overnight train. Tido dalam 6 bedded couchette.
  4. Venice to Rome (6hrs) – Trenitalia
  5. Rome to La Spezia (3hrs) – Trenitalia
  6. La Spezia to Pisa (2hrs) – Trenitalia
  7. Pisa to London Luton – Easyjet
  8. London Luton to London Marble Arch – Easybus National Express (Airport coach)
  9. London to Brussel – OUIBus
  10. Brussel to Amsterdam -Megabus

ACCOMODATION

Ini pulak tempat tinggal tido kami kat sana, haih macam macam memori!

  1. Amsterdam : the best! Airbnb Villa Mokum milik si Gio  terbaik!
  2. Paris : Plug Inn Hostel. Best jugak, selesa. Lagi selesa sebab dorm for 4 pax tapi kami dapat duduk dua orang je sebab tak ada orang book untuk hari itu, so jadi macam private room kamilah!
  3. Venice : Hotel Plaza. Best jugak sebab depan je dengan train. Tak best sebab takde air cond.
  4. Rome : Airbnb Elio, ok lah not bad. So-so
  5. Pisa : Hostel Pisa, best jugak! Private room.
  6. London : Astor Queensway, not bad hostel ni. tapi kami dapat dorm mate yang pelik, abaikan je!
  7. Amsterdam : Best Western Airport Schiphol. Ok lah not bad hotel ni. Buat mood tak baik sebab ada problem dengan shuttle bus je.

TIKET FLIGHT

1 je tips untuk ni, tak perlu tunggu matta fair or apa2 fair. Just rajinkan diri 8 bulan sebelum pegi untuk  survey harga online. Ikut rezeki masing2.

 

Ok next entry saya akan cerita day by day journey kami!

Ciao! *Ciao orang italy bermaksud Hi or Bye*

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s