Foodcourt KLCC dari RM6.90 ke RM8.30

Tahun lepas makan KLCC boleh lagi dapat sepinggan makanan paling murah RM6.90. Semalam aku pegi KLCC Foodcourt level 4, semua makanan minimum RM8.30. Best nya dalam masa setahun (atau kurang), harga makanan KLCC naik 20%.

Kalau korang nak merasa makan bukan dekat foodcourt, contohnya nak best sikit pi Little Penang KLCC, tahun lepas tak silap aku sepinggan Char Kuey Teow dalam RM11.50-12. Tahun ni best, RM 14.90.

Malaysia developing country ya ya ya ya Zzzzzzzzzzzzz…..

Gaji pun naik 3%, makanan naik 20%. Terbaik

 

Euro Trip, finally! RM 6, 400 for 17 days/ 5 countries!

DSC02521Phewww, baru balik from Eurotrip. Penat!

But, we enjoyed even ya tuhan banyak betul dugaan kat sana.

Ok let me cerita sikit pasal eurotrip 2016 ni. Lebih kurang 17 hari including masa dalam flight, and total damage for this trip is RM6,400 per pax for 5 countries selama 17 hari. RM 6,400 ni tak termasuk duit nak shopping n makanan kat sana.

Meh kita pecah into details;

  1. Tiket return Emirates KUL-AMS (transit Dubai) = RM 2,450 per pax
  2. Airbnb, Hotel, Hostel = RM 3,900/2pax = RM 1,950 per pax
  3. Regional train/bus + internal train/metro = RM 1,100 per pax
  4. Easy Jet Pisa to London = RM350 per pax
  5. Attraction = RM 900 per pax

Grand total exluding F&B + shopping = RM 6,400.

ATTRACTIONS SPOT

Attractions tu kami memang sanggup la spend, takkan sampai sana tak nak masuk mana2 tempat attraction berbayar kan, tapi macamana pun benda ni hak individual, it depends! So, kami tak masuk semua pon, just pilih mana kami minat je seperti dibawah ;

  1. Amsterdam : Keukenhof (Tulips)
  2. Belgium : Mini Europe
  3. Italy : Coloseum, Roman Forum and Palatine Hill tapi yang ini rezeki sebab FREE! kenapa? sebab setiap first sunday of the month, certain attraction spot memang free. so rajin rajin kan diri untuk mengoogle ye!
  4. London : Madame Tusssauds

REGIONAL TRAIN/BUS, INTERNAL TRAIN/METRO

Yang ini budget spent for transportation kat sana,

  1. Amsterdam to Brussel (2hrs) – Megabus
  2. Brussel to Paris (8hrs) – Eurolines. Kami ambil overnight bus so jimat 1 malam accomodation!
  3. Paris to Venice (8hrs) – Thello train. Overnight train. Tido dalam 6 bedded couchette.
  4. Venice to Rome (6hrs) – Trenitalia
  5. Rome to La Spezia (3hrs) – Trenitalia
  6. La Spezia to Pisa (2hrs) – Trenitalia
  7. Pisa to London Luton – Easyjet
  8. London Luton to London Marble Arch – Easybus National Express (Airport coach)
  9. London to Brussel – OUIBus
  10. Brussel to Amsterdam -Megabus

ACCOMODATION

Ini pulak tempat tinggal tido kami kat sana, haih macam macam memori!

  1. Amsterdam : the best! Airbnb Villa Mokum milik si Gio  terbaik!
  2. Paris : Plug Inn Hostel. Best jugak, selesa. Lagi selesa sebab dorm for 4 pax tapi kami dapat duduk dua orang je sebab tak ada orang book untuk hari itu, so jadi macam private room kamilah!
  3. Venice : Hotel Plaza. Best jugak sebab depan je dengan train. Tak best sebab takde air cond.
  4. Rome : Airbnb Elio, ok lah not bad. So-so
  5. Pisa : Hostel Pisa, best jugak! Private room.
  6. London : Astor Queensway, not bad hostel ni. tapi kami dapat dorm mate yang pelik, abaikan je!
  7. Amsterdam : Best Western Airport Schiphol. Ok lah not bad hotel ni. Buat mood tak baik sebab ada problem dengan shuttle bus je.

TIKET FLIGHT

1 je tips untuk ni, tak perlu tunggu matta fair or apa2 fair. Just rajinkan diri 8 bulan sebelum pegi untuk  survey harga online. Ikut rezeki masing2.

 

Ok next entry saya akan cerita day by day journey kami!

Ciao! *Ciao orang italy bermaksud Hi or Bye*

Food Review : Longhorn Steakhouse, Quill City KL

Assalam, hello all.

So, yesterday we went to Longhorn Steakhouse at Quill City Mall KL. Took me 30mins to go there because of the traffic jam. Sigh. For those who plan to have a good steak here, maybe my humble review could help you guys, enjoy!

20160113_194235

Wild West Shrimp : Rm 17.90. Deep fried butter-ish shrimp with sauteed chilli and red pepper. Rate : 5/10.

20160113_194240

Onion Soup RM 16.90. Maybe I dont like onion soup so i rate it 2/10.

20160113_194249

Honey buttescoth bun. Fresh and really good and it is free! 9/10

20160113_194307My sister enjoying the food. Free food I mean :p

20160113_194553

Flo’s Fillet Steak (Med Well) RM 59.90. Super damn good 9/10. Sides : Mashed Potato 9/10, veges 2/10.

20160113_194605

Normal Mac and Cheese  5/10.

20160113_195812

Lamb Cutlet with spinach and mashed potato RM 59.90. The gravy is a little bit sweet and the lamb grilled not into perfection. 4/10.

 

20160113_19464620160113_19470020160113_19471220160113_194715

Okay that is my humble review personally from myself. I hope this review could help you guys in choosing the right food here. No harm to try, ciao!

Note : Sorry for the bad quality of pictures! Would snap perfectly for next post. 🙂

Useful apps for Euro trip!

Smartphone apps infographics

 

Nak berjalan kena lah ada ilmu sikit, tak best lah kalau pergi menonong je kan. Selain dari buat research sikit pasal euro, kami jugak ada download apps yang mungkin berguna di sana nanti.

  1. Tripadvisor – Ini paling berguna. Macam macam tips untuk setiap tempat/restoran/transportation. Rajin public contribute untuk Tripadvisor. Salute!
  2. XE currency – Apps ni untuk calculate currency. Takdela korang kena calculate satu satu. Just masukkan currency apa dan apa untuk di kira kan oleh apps ni.
  3. Waze/Google/Ulmon – Untuk maps! Ulmon dan Google boleh digunakan tanpa data internet, bagusnya!
  4. Uber – Kalau tak nak naik teksi sana, boleh try Uber. Dengar cerita murah sikit dari teksi.
  5. Spotted by Locals – Tips and tricks by locals, menarik kan!
  6. Wifi Finder – On dan apps ini akan carikan anda wifi
  7.  Communication : Whatsapp for the win!

 

Sila lah komen kalau ada apps yang best untuk digunakan dekat Europe nanti!

Sekian.

The Checklist for Euro Trip!

Assalam, hello!

Post ini di dedikasi kan untuk you guys yang planning to go to Europe tapi sebenarnya still boleh pakai check list ni kalau bukan Europe pun, just minus mana yang tak perlu.

First let’s divide into section;

  1. Gadgets/Electrical
  2. Clothes/Others
  3. Meds/toiletries
  4. Food
  5. Safety/Docs

 

GADGETS/ELECTRICAL

-Phone (+charger), camera (+charger,extra battery, extra memory card), Go pro (+ charger, extra battery, casing, pole), Instax (+ battery, films), power bank, extension wire with USB port, international adapter plug.

CLOTHES/OTHERS

-Telekung (+sejadah kecik, wuduk kit), undies, long sleeve tshirt, shirt, pajamas, scarf, inner scarf, socks, jeans, camisole, cardigan, kain batik ( as pelapik for tido, to avoid bed bugs)  sneakers (+insoles), flip flop, shades,  fast dry towel, travel iron

MEDS/TOILETRIES

-eye drop, plaster, panadol, gastric pill, ointment oil, Vaseline, toothbrush, Colgate, soap, shower gel, shampoo,Listerine, facial cleanser, pantyliner/pad, lotion, wet and dry tissue, hand sanitizer, make up remover, deodorant, sun block

FOOD

-Travel cooker, plastik fork and spoon, travel water bottle, tupperware, ziplock bags, ikea small knife, canned/Packet food (Chilli sauce packets, Dominos chilli flakes, Brahims, Chilli Tuna, sambal ikan bilis kering, tomyam adabi etc).

SAFETY/DOCS

-Passport, IC/ID, driving license, flight tickets, hotel confirmation slip, payung lipat (Kalau hujan), padlock for bags, pen and small notebook, printed map (incase phone habis bateri), pendrive (kalau memory card full kan boleh transfer to pendrive, selamat!)

Ok setakat ni, ini lah yang ada dalam kepala. Akan di update kalau ada pertambahan. Next post would be, useful apps for our Euro Trip.

Sekian

luggage

Eurotrip before 30!

Assalam dan hello!

As per planned, we are going to Amsterdam this March! Wehuu excited! First trip kami yang jauh. Selalu kami pergi dekat dekat je macam Bali, Phuket, Krabi, domestic tapi kalini dengan penuh determination in term of kumpul duit (paling susah!) and planning alhamdulillah 80% siap before fly.

Our plan is to go and enjoy Euro countries before we hit 30 years old. Bukan lah tahun depan 30 tu tapi dah dekat lah jugak. This trips covers 5/6 countries – Amsterdam, Belgium, France, Italy, London and Luxembourg atau Germany (tak confirm lagi). Kami akan pergi hujung March which musim bunga a.k.a spring. Even spring season, based on our readings katanya early spring still sejuk so nak tak nak we have to buy proper jacket (not really winter coat tapi still tebal).

So today I would like to share with you guys on the tips before you fly to Euro countries;

  1. Check countries you plan to visit : Open google map and check countries you guys interested to visit. Check the connection between countries. And lepas tu, google lah place of interest for each countries! Senang kan. Google Map dan Google Search.
  2. Flight ticket. Sila lah dan tolong lah rajin to check everyday at your preferred airlines web. Kata experts beli midnight dan odd hours mungkin akan dapat best price. Tapi alhamdulillah, kami beli around 6pm weekday dan dapat harga kurang dari RM2500 return untuk ke Amsterdam – Kuala Lumpur. Kalau tak ada masa, you guys can subscribe skyscanner.com. Letak je date and details and hari hari skyscanner akan hantar harga untuk anda. senang kan!
  3. Once you guys dah decide on the countries, then you need to check on the mode of transportation. To move from 1 country to 1 country, 1 hot spot to another hot spot. Is it by bus, flight, train, tram etc. Just google best way to go to XXX from XXX. Tripadvisor, Rome2Rio.
  4. Countries checked! Transportation checked! Next is, nak tido kat mana. Well, it depends on your budget. If tight budget you guys can opt for hostel/camp place/airbnb. If budget ok, boleh la stay hotel! Guna booking.com, agoda.com, airbnb.com dan hostelworld. Efektif dan efisen!
  5. Ok kalau semua yang paling penting dah siap, renew your passport! Make sure you guys can fly happily dan yang paling penting, tenang. Please check important docs i.e. passport, flight tickets, your IC/ID, driving license.

Ok 5 points ni adalah point paling penting to construct your plan to visit Europe. Next I will share The Eurotrip Checklist!

Airbnb Kuala Lumpur

Assalam dan hello penduduk muka bumi Malaysia. Happy 2016!

Nak cerita sikit pasal satu tempat akomodasi di KL. Kalau korang terfikir nak stay tengah tengah KL dengan tujuan nak cari ilham ke, ketenangan ke, release stress lah orang kata kan or tiba tiba korang nak celebrate anniversary (diaorang boleh buat decoration jugak!) ha tak pun birthday (pun boleh di dekor oleh diaorang) so korang mesti kena cari venue kan?

Ada satu tempat macam hotel tapi rate tak macam hotel di tengah tengah KL ni.

Dengan harga yang Ya Allah berpatutan sangat ni! Korang akan dapat sebuah studio dengan dua unit aircond (sejuk macam kat Switzerland), fridge, washing machine (front loader lagi tau), kitchen, dining set, TV LED dan ada movie package jugak untuk penggemar movie, lepas tu malam malam boleh chill kat balcony di hiasi dengan rumput dan pebbles dengan view swimming pool, nice right?

Kalau korang berminat, boleh la click link dibawah ni:

Location : Jalan Cendana Off Jalan Sultan Ismail KL (Belakang Renaissance Hotel). Dekat sangat dengan Hard Rock Cafe/train (5minit jalan kaki), KLCC (10minit jalan kaki). Teksi 24/7 ready depan condo ni.

Fasiliti : Glass swimming pool, jacuzzi, gym, yoga deck, 24/7 security, parking dan games room.

Ha, apa lagi meh klik link bawah ni!

https://www.airbnb.com/rooms/9715178?s=aCbWaXkf

3

8

7